ثواب گریه کردن برای امام حسین در ماه محرم بسیار زیاد است و احادیث مختلف و معتبر به آن اشاره دارد که نشان از اهمیت گریه کردن برای امام حسین است. تسکین در این مقاله به بررسی ثواب گریه کردن و اشک ریختن برای امام حسین پرداخته است.
🌹 فضایل اشک ریختن و گریه کردن برای امام حسین (ع) در ایام محرم
در ایام محرم و عزاداری، اشک ریختن و گریستن بر مصیبت امام حسین (ع) فرصتی برای تزکیه است. این اعمال باعث شکستن حجابهای باطنی شده ناشی از گناهان کوچک و بزرگ در قلب انسان میشود و زمینه را برای دریافت هدایتهای الهی آمادهتر میکند. تجربهی شخصی افراد نشان میدهد که مراسم عزاداری امام حسین (ع) به بازگشایی گرههای مشکلات زندگی کمک میکند.
بر این اساس، در یک روایت مشهور، امام رضا (ع) به ابن شبیب فرمودند: “یا ابن شبیب! اگر بر حسین(ع) گریه کنی تا اشکهایت بر گونههایت جاری شود، خداوند گناهانی که مرتکب شدی، چه بزرگ و چه کوچک، چه کم و چه زیاد را میبخشد.” این نکته نشاندهندهی اهمیت و معنای عمیق اشکریزی و گریستن در حسینیهها و مراکز عزاداری در ایام محرم است. 🕊️
در کلام امام رضا (ع)، ارزش و مقام بالای امام حسین (ع) در درگاه الهی به اندازهای است که حتی با گریه و عزاداری برای آن حضرت میتوان از گناهان رهایی یافت. روایات فراوانی از پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) درباره ثواب عزاداری و گریستن بر مصائب امام حسین (ع) و اهل بیت آن حضرت نقل شده است که در آنها شیعیان به این امر تشویق و ترغیب شدهاند. در این قسمت از دین و مذهب، هم به دلایل عقلی و عینی و اثرگذاری فطری بر وجود فرد مؤمن عزادار اشاره میکنیم، و هم به دلایل نقلی و روایی که اهل عترت (ع) برایمان تبیین کردهاند.
امام محمد باقر (ع) روایت میکند که امام سجاد (ع) فرمودهاند: هر مؤمنی که برای کشته شدن امام حسین (ع) گریان شود به طوری که اشک بر صورتش جاری شود، خداوند متعال غرفههایی در بهشت برای او آماده میکند که مدتی طولانی در آنها ساکن باشد.
و هر مؤمنی که به دلیل آزار و اذیتی که از دشمنان در دنیا به ما رسیده، گریان شود به گونهای که اشک بر صورتش جاری شود، خدای متعالی در بهشت، او را در جایگاه صدق ساکن میگرداند. و هر مؤمنی که به خاطر ما اذیتی به او رسیده باشد و به سبب این اذیت و آزار، چشمانش گریان و اشکش بر گونهاش جاری شود، خداوند هر آزار و اذیت را از او برگرداند و روز قیامت او را از خشم خود و آتش جهنم ایمن سازد. (کامل الزیارات/201) همچنین امام صادق (ع) فرمودند: خدا حیا میکند گریه کننده بر حسین ابن علی (ع) را عذاب نماید. (اشک حسینی سرمایه شیعه، به نقل از البکا، ص 94)
فضیلت گریستن بر عزای امام حسین (ع) در روایات و احادیث: امام صادق (ع) فرمودند: “هر نالیدن و گریه ای مکروه است، مگر ناله و گریه بر حسین (ع) مکروه نیست.” (بحارالانوار، جلد 45، صفحه 313) و در حدیث دیگری فرمودهاند: “گریهکننده جدا نمیشود، مگر اینکه مانند روزی که از مادر متولد شده، از گناهان پاک باشد.” (کتاب الکسیر العبادات) همچنین حضرت فاطمه (س) فرمودند: “هرگاه گریهکنندگان بر حسینم وارد بهشت شوند، من نیز وارد بهشت خواهم شد.” (اشک حسینی سرمایه شیعه، به نقل از البکا، صفحه 86)
تعبیر اهل بیت(ع) در مورد عزاداری برای امام حسین: میدانیم که یکی از ویژگیهای اهل بیت(ع)، عزاداری بر مصائب امام حسین(ع) بوده است. به قدری که روایتی از امام زمان(عج) منتقل شده است که فرمودند: “اگر روزهای دیر کردن من را و مقدرات من از یاری و نصرت تو در روز عاشورا جلوگیری کرد، هرگز من به تو ندبه کشیده و به جای اشک، بر تو خون گریه میکنم؛ به گونهای که اگر زمان من را تأخیر داد و من را از یاری تو محروم کرد و من برای هر کسی که با تو جنگ کرده و دشمنی برای تو برپا کرده، باشم، من صبح و شام بر تو ندبه کشیده و به جای اشک، بر تو خون گریه میکنم.” (بحارالانوار، جلد 98، صفحه 148)
ویژگی گریه برای امام حسین (ع)
در زبان امام رضا (ع) ارزش فراوان امام حسین (ع) در پیشگاه الهی به قدری بالا است که حتی از طریق گریه و عزاداری برای ایشان، میتوان گناهان را بخشید. روایات زیادی از پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) درباره پاداش عزاداری و گریستن بر مصائب امام حسین (ع) و اهل بیت ایشان منتقل شده است که به شیعیان انگیزه و انگیزش به این عمل داده است. در این حوزه از دین و مذهب، به دلایل منطقی و حسی و تأثیر فطری بر وجود یک مجموعه ایماندار عزادار اشاره میکنیم، همچنین به دلایل نقلی و روایی که اهل بیت (ع) برایمان تبیین کردهاند میپردازیم.
تاثیر گریه برای امام حسین و برای استجابت دعا
از میان مزایای عزاداری، استجابت دعا یکی از آنهاست. بحث درباره دعا و استجابت آن در مراسمهای عزاداری بسیار مفصل است و از دیگر آموزههای این بحث و انشاءالله در آینده به آن پرداخته خواهد شد. در این فرصت، صرفاً یک نمونه از موارد متعدد استجابت دعا در مراسمهای عزاداری را بیان میکنیم: یکی از علما نقل کردهاند که در شیراز همه دنیایی مبتلا به حصبه بودند و هیچ درمانی برای آن وجود نداشت.
یکی از اشخاص، به گونهای که خانواده او مبتلا به حصبه بودند، در جلسه عزاداری شرکت کرده و برای شفای آنها از امام حسین (ع) و حضرت زهرا دعا کرده بود. به عجیبی، بعد از این دعا، همه بهبود یافتند، اما برای مادرش، این امر رخ نداده بود. در یک رؤیا، حضرت زهرا (س) برای امام حسین (ع) خواستار شفای مادر این شخص شدند و در آن لحظه، او هم بهبود یافت.
پیامبر (ص) و ائمه طاهرین (ع) در روایات بسیاری درباره اهمیت عزاداری و گریه بر مصایب اهل بیت (ع) و اینکه این عمل میتواند بهشت را واجب کند، سخن گفتهاند. با سپاس از خداوند، جلسات عزاداری همواره به خوبی برگزار شده و هر کس نباید از برکات و نتایج مثبت آن محروم بماند.
این واقعهها تجربهای است که نشاندهنده توجه ویژه ائمه معصومین (ع) به عزاداران است. همچنین، در مراسم عزاداری، دعا برای سلامتی و ظهور حضرت ولیعصر (عج) فراموش نشود تا به امید نیکوکاری او، مورد لطف و عنایت الهی قرار گیریم. ضرورت برگزاری عزاداری به شیوه سنتی و پرهیز از افراط و تفریط اصل عزاداری با سخنرانی، ذکر مصیبت، گریه کردن، سینه زدن و سایر عملهایی که عرفان به آن میگوید، البته باید وجود داشته باشد، اما حتماً باید از افراط و تندی که همیشه مضر بوده و در این زمان نیز موجب ایجاد شکافهای بیمورد میشود، پرهیز شود.
هنگامی که دشمن به دنبال تخریب تشیع است، باید خود را محکم نگه داشته و از افراطیها که به نفع او خواهد بود، بپرهیزیم. گاهی دیده میشود که دشمنان به افراد بیشه و افراطی که در مراسم عزاداری به نمایش گذاشته میشود، اذیت میکنند و از این رو، باید همه ما همواره به اندازه کافی اهمیت بدهیم. برگزاری عزاداری که مظهر زنده ماندن تشیع است، باید همواره با احتیاط و با انجام کارهایی که افراط را به دام نیفکنند، همراه باشد. طولانیترین راهی که تا به اینجا طی شده است تا تشیع به ما برسد و ما باید با رفتار خود نیز باعث زدمی و تضعیف تشیع نشویم.
چرا باید برای امام حسین گریه و عزاداری کرد؟
یکی از فواید ارزشمند و بالاترین عزاداری این است که به عنوان عامل بقای اسلام و احیای تشیع شناخته میشود. امام حسین (ع) به کربلا آمد تا اسلام را نجات دهد و اهمیت تشیع را به رخ بکشد. در آن زمان، اسلام با خطر مواجه بود و مخالفان تشیع تلاش میکردند تا این عقیده را نابود کنند. اما با برادران و یاران امام حسین (ع) که به تعبیری پرچمداران واقعی اسلام بودند، این نابودی جلوگیری شد.
از این رویداد تاریخی ما میتوانیم ببینیم که اسلام باقی ماند و تشیع زنده شد. مهمترین پیامبران اسلام، پس از جریان غمانگیز سقیفه بنیساعده، خطر نابودی را تجربه کردند. حتی امیرالمومنین (ع) قبل و بعد از خلافت در شرایط بحرانی بود. پس از ایشان، امام مجتبی (ع) نیز در شرایط دشوار و تنهایی زندگی میکرد و به صلح با معاویه مجبور شد. اما پس از مرگ معاویه و ظهور یزید، امام حسین (ع) و یارانش به قیام پرداختند، زیرا میدانستند که اگر یزید حاکم شود، اسلام نابود خواهد شد. این ناامیدی از آینده تاریک زیر پای اهل اسلام بود و برای حفظ این مذهب، آماده شدند تا به شرایط نامطلوبی مقابله کنند.
10 تاثیر گریه برای امام حسین
⭕️تاثیر اول: گریه یک عمل عطری در نظرات پیامبر اسلام
⭕️تاثیر دوم: افزایش ارتباط با ارزشهای اخلاقی و انسانی
⭕️تاثیر سوم: تقویت ارادت و ولایت نسبت به امام حسین (ع)
⭕️تاثیر چهارم: رشد روحی و افزایش انسجام داخلی
⭕️تاثیر پنجم: بهبود وضعیت روحی و روحانی
⭕️تاثیر ششم: افزایش همدردی و همراهی با مظلومان و زحمتکشان
⭕️تاثیر هفتم: تقویت انعطافپذیری و تعهد انسانی
⭕️تاثیر هشتم: تقویت اشتیاق برای عمل بهتر و خیر
⭕️تاثیر نهم: تقویت ارتباط با جامعه و جامعهپذیری
⭕️تاثیر دهم: ایجاد انگیزه برای عمل خیر و ارتقاء فرهنگ انسانی
کلام آخر
گریه کردن برای امام حسین (ع) از دیدگاه اسلامی، ثواب بسیار بالایی دارد. گریه کردن برای امم، نشان از عشق و ولایت به آن حضرت است و در این عمل به حافظه تاریخی دردآمیز کربلا احترام گذاشته می شود. از منظر اسلامی، گریه کردن برای امام حسین (ع) نشان از احساس نیاز و وابستگی به او است و این ارتباط عاطفی، در پیشبرد اهداف اخلاقی و انسانی کمک بسیاری میکند.
مطالب مرتبط
دعای شفای مریض و دعای سریع الاجابه